LiFePO4 energy storage

Lithium batteries voor de mini transat “La Boulangère”

De Mini-Transat “La Boulangère” is een 4050 NM single hand offshore race met schepen van slechts 6.5m lang. De race bestaat uit 2 etappes van La Rochelle naar Las Palmas op de Canarische eilanden en de 2e etappe naar Martinique. Voor de snelste schepen duurt de 2e etappe van 2700 NM ongeveer 2 weken tot de finish midden November.
Voor deze 2019 Mini-Transat verzorgden wij voor schipper Bastian Oger de energie voorziening aan boord met twee PowerBrick 12 VDC – 100 Ah batterijen voor alle instrumenten. De batterijen worden door zonnecellen opgeladen. De beste oplossing met een dubbele capaciteit en half het gewicht van traditionele batterijenDe Lithium IJzer Fosfaat (LiFePO4) Technology biedt een groot aantal voordelen met betrekking tot volume, gewicht en levensduur. Criteria die van essentieel belang zijn op een zeil- en motorjacht of een off-grid situatie. LiFePO4 accu’s zijn meer dan de helft lichter en kleiner van vergelijkbare AGM accu’s. 

Waarom overstappen naar LiFePO4 accu’s

Bij een vergelijkbaar vermogen zijn onze LiFePO4 PowerBrick® accu’s veel efficienter, minstens twee keer lichter en kleiner, hetgeen zich aan boord altijd vertaald in winst. De energie dichtheid van onze LiFePO4 PowerBrick® accu’s is 4x groter dan van een vergelijkbare lood accu. Daarbij komt een gemiddelde levensduur (afhankelijk van gebruik) van 10 jaar. LiFePO4 PowerBrick® accu’s hebben geen last van een ‘memory effect’, zijn onderhoudsvrij, kunnen niet lekken of giftige gassen afgeven.

Een accu is het hart van uw schip

Tegenwoordig zijn steeds meer schepen uitgerust met electronica die permanent van spanning moet worden voorzien. Het wegvallen van de spanning in een kritieke situatie tijdens navigatie kan desastreuze gevolgen hebben. Indien u een lood accu vervangt door een LiFePO4 PowerBrick® accu, kunt u volstaan met een accu van 50% van het vermogen om de zelfde mogelijkheden te hebben. Of u neemt het zelfde vermogen en krijgt dan 2x de capaciteit.

Vervangingsvoorbeeld

  • Kies de gewenste spanning 12 of 24V door één of twee accu’s in serie te plaatsen
  • Kies de accu capaciteit: u kan een 12V lood accu van 110Ah vervangen door een LiFePO4 PowerBrick® accu van 12V 55Ah
  • Wilt een een hogere capaciteit dan kunnen LiFePO4 PowerBrick® accu’s parallel worden geschakeld

Samengevat

  • Kleinere en lichtere accu’s: deze technologie biedt een subliem ‘vermogen-gewicht ratio’ van ±100 tot 260W per kg. en een van de hoogste energiedichtheid (Wh/L).
  • Levensduur: gemiddels 10 jaar en 5000 laad cycli.
  • Veiligheid: iedere LiFePO4 PowerBrick® accu is voorzien van een ‘high end’ Battery Management System (BMS) dat de accu beschermt tijdens gebruik. Het BMS balanceert automatisch alle cellen tijdens het laden, en monitord de spanning en temperatuur per cel. Tevens voorkomt het BMS verkeerd gebruik zoals te diepe ontlading, ongeschikte laadspanning etc. waardoor een optimale levensduur wordt gewaarborgd.
  • Accu’s kunnen in iedere stand worden gemonteerd
  • Ongevoelig voor ‘thermal runaway’ en ontbranding. Lees veiligheidsdocument: 
  • Milieu vriendelijk – bevat geen zware metalen of zeldzame grondstoffen

De PowerBrick® serie is een high performance 12 en 24 VDC Lithium LiFePO4 accu systeem met een ‘energy efficiency’ van meer dan 96%. Het systeem biedt een energy capaciteit van 96Wh tot en met 3,1kWh., afhankelijk van de gekozen batterij.

De accu’s hebben een capaciteit tussen de 7,5Ah en 250Ah, al naar gelang een 12 of 24V versie). De PowerBrick® serie is ontworpen door specialisten in LiFePO4 energiesystemen. 

Voor professionele toepassingen leveren wij ‘PowerRack‘ modules. Een krachtig en schaalbaar Lithium Ion Energy Storage System dat is ondergebracht in ruimtebesparende standaard 19 inch kasten, met een breed toepassingsgebied in energieopslag voor o.a.: industrie, zware tractie, stand alone, telecommunicatie en off grid toepassingen. 

PowerRack‘ heeft een Type Approval van Bureau Veritas Marine & Offshore en is door hen tevens gecertificeerd voor marine toepassingen.

Alle systemen worden voor aflevering aan strenge selectie en testen onderworpep. Uitsluitend de ‘best-in-class‘ Lithium Iron Phosphate cellen worden gebruikt. Zodoende wordt een lange levensduur en behoud van capaciteit gewaarborgd. 

Vanwege duurzaamheid en technische superioriteit zijn LiFePO4 accu’s op dit moment de beste oplossing om veilig energie op te slaan.

Door toepassing van onze PowerBrick® accu’s bent u gegarandeerd van een solide stroomvoorziening aan boord voor al uw electrische verbruikers zoals verlichting, navigatie apparatuur, electrische lier en electrische voorstuwing, boegschroef en nood accu’s.

Met een gemiddelde levensduur tot wel 3 keer die van een traditionele loodaccu heeft u dubbele accu capaciteit bij minder dan de helft van het gewicht.

PowerBrick® accu’s presteren bij een groot temperatuur bereik van -20°C – +55°C met behoud van hun capaciteit. De accu’s kunnen 100% worden ontladen.

In combinatie met een garantie van 2 jaar (de garantieperiode kan worden uitgebreid naar 5 jaar) zijn deze PowerBrick® accu’s een zorgvuldige investering met een levenscyclus van 10 jaar.